Морські міграції

admin Підводний світ

Деякі морські тварини регулярно подорожують із одного регіону до іншого. Такі мандрівки називають міграціями. Для більшості тварин рушійна сила міграції – пошук їжі або місць для розмноження. Міграції тварин в океані мають складніший характер: вони відбуваються і по горизонталі, і по вертикалі.

Атлантичний лосось
Атлантичний лосось мігрує на тисячі кілометрів із моря до річок, у яких він розмножується. У прісній воді він шукає запахом струмок, де вода відрізняється іншим хімічним складом.

Сірий кит
Щорічно сірі кити мігрують від багатих їжею місць нагулу в крижаних водах поблизу Аляски до безпечних теплих прибережних лагун Байя (Каліфорнія) біля берегів Мексики.

Полярна крячка

Щороку полярні крачки мігрують зі своїх гніздування в Арктиці прямо до вод Антарктики, а потім повертаються назад. Вся подорож довжиною 35 тис. км. дозволяє крачкам використовувати переваги двох літніх сезонів.

Європейський вугор
Європейський вугор мігрує через Атлантику до Саргасового моря, де метає ікру. Подорож вимагає надзвичайних витрат енергії від вугрів і вони гинуть від виснаження. З ікринок вилуплюються крихітні личинки – лептоцефали, які повертаються до Європи, що їх несуть океанічні течії.

Шкіряна черепаха
Дорослі шкірясті черепахи мігрують із помірних широт Північної Америки та Європи, де вони годуються, до місць розмноження у тропіках Південної Америки та Африки. Під час цих подорожей багато черепах стають випадковими жертвами промислового рибальства.

Навігація
Вчені вважають, деякі морські тварини орієнтуються з допомогою океанічних течій. Інші тварини, включаючи атлантичний лосось, можуть керуватися для навігації магнітним полем Землі. Морські птахи, черепахи та ссавці використовують для цього сонце, зірки та знайомі наземні орієнтири.

Міграції черепах
Закріплюючи стежить пристрій на шкірястій черепасі, можна дізнатися подробиці міграційної поведінки цих тварин. Такі відомості допомагають захисникам природи з’ясувати, коли і де черепахам особливо загрожує людська діяльність, наприклад, рибальство.

You May Also Like..

Болота та дельти

Прибережні ділянки – річкові естуарії та закриті бухти – не піддаються впливу хвиль. Тут річки відкладають мул на берегах, а […]

Коралові рифи

Коралові рифи процвітають у дрібних прозорих водах тропіків. Ці тверді утворення побудовані із залишків морських тварин, які називають коралами. Рифи […]

Вибираємо правильно гарний візок для свого малюка

Здавалося б, вибрати коляску не складно. Знайшов, яка на вигляд сподобалася, і купив. Але й дитяча коляска має багато важливих моментів, які […]