Водні рослини

admin Світ під мікроскопом

У всіх водоймах нашої планети – від ставків до солоних океанів – живуть різноманітні рослинні організми водорості. У них немає коріння, листя, квіток. Вони є їжею тварин і виділяють кисень. На цих сторінках ви познайомитеся з тими, яких можна побачити під мікроскопом.

Водні коштовності
Фігурки у вигляді кіл, зображені вгорі, – це одноклітинні діатомові водорості, звичайні водні рослини. Вони мають зовнішній твердий панцир, що складається з речовини, яка називається кремнеземом. Панцирь складається з двох половинок, що закриваються на кшталт коробочки з кришкою. Під світловим мікроскопом діатомеї іноді виглядають як розсип дорогоцінного каміння. Причина в тому, що світлові промені відбиваються від їх склоподібних раковин під різними кутами, тому клітини водоростей сяють усіма кольорами веселки.

Діатомові водорості, збільшені у 160 разів. Дві абсолютно однакові діатомеї знайти неможливо

Ланцюжки з клітин
Деякі водорості мають вигляд ниток із з’єднаних разом окремих клітин. Наприклад, праворуч показано, як виглядають під світловим мікроскопом синьо-зелені водорості, які нині називають ціанобактеріями. Ланцюжки клітин цих організмів оточені захисним шаром слизу. Нині вчені вважають, що синьо-зелені водорості – зовсім не рослини, а бактерії. Деякі види цих організмів, розмножуючись у величезних кількостях, викликають “цвітіння води”. Використовуючи кисень і виділяючи у воду отруйні речовини, ціанобактерії викликають загибель риб, а питво такої води може спричинити серйозне отруєння.

Синьо-зелені водорості, зображені вище, збільшені в 1000 разів

Перевірка води
Вчені перевіряють воду озер та річок на забрудненість за допомогою мікроскопа. Чисельність та видовий склад водоростей, особливо синьо-зелених, – важливий показник забрудненості води.

Темний фон
Для вивчення напівпрозорих об’єктів використовується метод темного поля. Спеціальний пристрій – конденсор темного поля – перетворює світловий пучок на порожнистий конус. Промені висвітлюють об’єкт збоку і не влучають у око спостерігача. Виходить світле зображення на темному тлі.

You May Also Like..

Паразити людини

Не треба думати, що всі ці крихітні істоти живуть тільки в будинках. Місцем проживання може бути і людський організм. Більшість […]

Підготовка дітей до побуту та школи

Залишати одну дитину вдома чи у дворі – складний момент для будь-якого батька. Якими б уважними батьки не були, все […]

Різнокольорове полум’я

Це заняття, яке найзручніше проводити на дачі або в селі, показує, як різні хімічні препарати впливають на колір полум’я. Уважно […]