Паразити людини

admin Світ під мікроскопом

Не треба думати, що всі ці крихітні істоти живуть тільки в будинках. Місцем проживання може бути і людський організм. Більшість таких паразитів можна розглянути лише у мікроскоп. Деякі є переносниками захворювань, які можуть призвести і до сумного результату.

Напад вошей
Жахи воші. Вони живуть на тих частинах тіла людини, де росте волосся, у швах одягу. Ці комахи харчуються, висмоктуючи кров господарів. Їхні укуси викликають свербіж і появу висипу. Воші переповзають з однієї людини на іншу при тісному контакті або при використанні загального ліжка чи одягу.

Ці істоти живуть у тілі людини

Кишкові паразити
Пофарбовані в зелений колір одноклітинні грушоподібні істоти, що зображені на верхньому знімку, живуть у кишечнику людини. Вони проникають в організм із зараженою їжею та водою і називаються лямбліями. Лямблії харчуються їжею, що знаходиться в кишечнику людини. Вони прикріплюються до стінок кишечника за допомогою присосок-подушечок. Лямблії, оселившись у кишечнику людини, набувають постійного джерела їжі. Однак люди часто страждають від їхньої присутності, відчуваючи біль у шлунку та кишечнику, розлад травлення та слабкість.

Кліщова лихоманка
Кліщ живиться людською кров’ю. Більшість таких сосущих паразитів проводять на тілі жертви кілька годин, а потім залишають його. Цей кліщ залишається на тілі хазяїна кілька днів. Він висмоктує багато крові, сильно роздмухуючи і збільшуючи свою вагу майже в 200 разів. Ротовий апарат кліща складається із двох частин. За допомогою зазубрин на боках нижньої частини кліщ міцно прикріплюється до своєї жертви, встромляючи її в ранку, прорізану стилетами більш короткої верхньої частини, і його майже неможливо відірвати. За допомогою верхньої частини паразит смокче кров. Кліщі можуть заразити своїх жертв такими захворюваннями, як хвороба Лайма. Вона проявляється у вигляді сильної лихоманки – на ранніх стадіях та тяжких уражень різних систем органів – на пізній.

Ротовий апарат кровососного кліща. Збільшено майже у 350 разів. За допомогою зазубреної нижньої щелепи він пробуровує шкіру, а за допомогою верхньої – смокче кров.

Шкірний бурав
Яйця коростяного кліща. Тварина вигризає отвір у шкірі, робить ходи під її поверхнею, де і відкладає яйця. З них виходять маленькі личинки. Як тільки вони вилупляться з яєць, в людини починає вироблятися особлива рідина, за допомогою якої відновлюється цілісність шкірного покриву.

You May Also Like..

Водні рослини

У всіх водоймах нашої планети – від ставків до солоних океанів – живуть різноманітні рослинні організми водорості. У них немає […]

Підготовка дітей до побуту та школи

Залишати одну дитину вдома чи у дворі – складний момент для будь-якого батька. Якими б уважними батьки не були, все […]

Різнокольорове полум’я

Це заняття, яке найзручніше проводити на дачі або в селі, показує, як різні хімічні препарати впливають на колір полум’я. Уважно […]