Морська археологія

admin Підводний світ

Море розкладає деревину, окислює метал, руйнує скелі. Але море зберігає затонули судна, різні артефакти, виготовлені з перерахованих матеріалів, під захисним шаром придонного мулу. Уламки кораблів та артефакти – цінні джерела інформації для археологів, які обстежують ці знахідки, заносячи на карти їх місцезнаходження.

Збереження уламків
Уламки суден краще залишати там, де їх знайшли. Якщо ж їх дістали, необхідно регулярно обприскувати їх восковими препаратами, щоб вони не пересохли. Судно «Мері Роуз», яке затонуло 1545 р., збережено саме таким чином.

Міста, що пішли під воду
Після цунамі 365 р. н. е. і серії землетрусів, що сталися в період з IV по XIV ст., Більшість древньої Олександрії в Єгипті пішла під воду міської бухти. У ході підводних пошуків, здійснених спочатку 1994 р., а потім 1996 р., було виявлено безліч артефактів, включаючи сфінксів, хрести, статуї, колони та уламки древніх грецьких і римських кораблів.

«Титанік»
У квітні 1912 р. розкішний лайнер «Титанік» зіткнувся з айсбергом під час свого першого рейсу і затонув, забравши життя 1517 людей. У 1985 р. судно виявив вчений Роберт Баллард на глибині 4 км неподалік Канади. У 1987 р. французька команда за допомогою підводного апарату “Наутиль” витягла з корпусу ряд предметів. Але багато хто вважає, що судно треба дати спокій.

Корабельні скарби
У небагатьох із затонулих кораблів знаходяться скрині із золотими та срібними монетами, але такі скарби все ж таки виявляють. У проміжку між XVI та XVIII ст. каравани іспанських кораблів перевозили монети з Латинської Америки до Іспанії. Багато хто з них потрапив у шторми і затонув, так і не діставшись до портів призначення.

You May Also Like..

Болота та дельти

Прибережні ділянки – річкові естуарії та закриті бухти – не піддаються впливу хвиль. Тут річки відкладають мул на берегах, а […]

Коралові рифи

Коралові рифи процвітають у дрібних прозорих водах тропіків. Ці тверді утворення побудовані із залишків морських тварин, які називають коралами. Рифи […]

Морські міграції

Деякі морські тварини регулярно подорожують із одного регіону до іншого. Такі мандрівки називають міграціями. Для більшості тварин рушійна сила міграції […]