Дослідники морів

admin Підводний світ

З XV до кінця ХІХ ст. Дослідники перетинали океани на крихких дерев’яних суднах, наносячи на карту контури морів, берегову лінію і всі зустрінуті острови. Наступні покоління моряків користувалися картами, складеними їхніми попередниками, і застосовували надзвичайно складні інструменти, щоб визначити своє місце розташування в океані.

Капітан Кук
Джеймс Кук вступив на службу в британський флот в 1755 р. на посаду найнижчого рангу – матроса. До 1775 р. він отримав уже чин капітана. Кук завдав на карту більше районів нашої планети, ніж будь-хто інший.

Європейці на Гаваях
Перший контакт між Гавайями та Європою встановив Кук у 1778 р. У 1779 р. остров’яни вбили його. Проте європейці, натхненні звітами про мандрівки Кука, продовжували відвідувати острови. На картині ХІХ ст. зображені європейці на Гаваях у 1870-х роках.

Досягнення Кука
До XVIII ст. океани були занесені на карти, але на півдні ще залишалися білі плями. Їх вирішив заповнити англійський мореплавець Джеймс Кук. Він здійснив три подорожі: перша – на борту корабля «Індевор». Кук завдав на карту східного узбережжя Австралії, більшу частину великих архіпелагів Тихого океану. Він проплив навколо Антарктиди і відвідав Арктику через Берінгову протоку.

Знайти дорогу
Під час своєї першої подорожі Кук користувався астрономічними таблицями та секстантом для визначення маршруту сонцем та зірками. У другому поході Кук тестував хронометр Харрісона, який показував точний час, необхідний розрахунку довготи. Випробування виявилися успішними, і хронометри використовувалися мореплавцями до XX в.

Сучасні дослідження
Сучасні дослідники океанів більшою мірою роблять наукові відкриття у його глибинах. Вони озброєні глибоководними апаратами та водолазними костюмами, здатними витримувати високий тиск води, а також цілим рядом інших технічних розробок. Деякі дослідники прагнуть виявити ще невідомі форми життя. Інші вивчають дно океану. Третьих залучають судна, що лежать на дні затонулих.

Автоматичні підводні апарати
Дистанційно керовані підводні апарати (ДУПЛ) пов’язані кабелем з дослідницьким судном, звідки оператори контролюють роботу апарату з огляду, відеозйомки, вимірювання об’єктів та збору різних зразків.

Судно підтримки
Займаючись дослідженнями морських глибин, вчені потребують надводних кораблів. У морі судно підтримки перетворюється на науковий стаціонар з дослідницькими лабораторіями, центрами управління та лебідками для занурення апаратів, що спускаються. Воно стає домом для вчених, інженерів та допоміжного персоналу.

Порожній бур
Деякі дослідні судна обладнані потужними буровими установками, здатними бурити дно до 8000 м. Бур – це порожня сталева труба з різцями на нижньому кінці. Бур вгризається в морське дно, і його порожнини утворюється циліндр із гірських порід, званий керном. Користуючись спеціальними методами та обладнанням, вчені аналізують керни зі скам’янілостями, що дозволяє їм скласти уявлення про клімат та ландшафти, що існували під час формування виявлених шарів.

Керовані підводні апарати схожі на мініатюрні підводні човни. Люди захищені від глибоководного тиску міцною капсулою. Зразки збирають зсередини керовані суглобові маніпулятори, які захоплюють і зберігають здобуті проби.

Костюм драгера
Глибоководні водолазні костюми подібні до персонального підводного човна. У костюмах Драгера суглоби заповнені рідиною, що дозволяє пірнальникам зберігати нормальну рухливість. Ці костюми можна застосовувати на глибинах до 365 м-коду.

You May Also Like..

Болота та дельти

Прибережні ділянки – річкові естуарії та закриті бухти – не піддаються впливу хвиль. Тут річки відкладають мул на берегах, а […]

Коралові рифи

Коралові рифи процвітають у дрібних прозорих водах тропіків. Ці тверді утворення побудовані із залишків морських тварин, які називають коралами. Рифи […]

Морські міграції

Деякі морські тварини регулярно подорожують із одного регіону до іншого. Такі мандрівки називають міграціями. Для більшості тварин рушійна сила міграції […]